Latin


C-niveau

Nok er latin et sprogfag – men det er mindst lige meget et kulturfag og et stykke dannelse. De gamle vise personligheder fra dengang har fortsat meget at sige os – selv her mange århundrede efter.
Alle de europæiske sprog er enten stærkt beslægtede med latin eller har hentet mange låneord. Du kender allerede mange latinske udtryk i forvejen, der er blevet en del af dansk, fx. “audio”, “video”, “rektor” eller “student”. Vi går ofte på rov i latin, når vi skal forme nye udtryk i vores sprog.

Samtidig giver latin os adgang til den romerske historie, kultur og visdom, herunder idealerne om statsborgerskab, sikkerhed og individuelle rettigheder, som forlængst er blevet samfundsmæssige normer.

 

Emner og projekter

I latintimerne læser vi lettere latinske originaltekster og opbygger evnen til at genkende latinske ord og begreber i vores nutidige sprog. Samtidigt får du helt grundlæggende viden om sprog og kultur. Du vil også opleve, at du med din nye viden om latinsk ordforråd og grammatik vil styrke dine kompetencer i de øvrige sprogfag.

Med kloge tekster af fx. Caesar, Cicero og Catul vil du også få indsigt i, hvordan deres retorik og argumentation inspirerede mange store ledere og kunstnere gennem tiden, fra fx JF Kennedy til Obama, og fra Shakespeare til Holberg. Hop på det klassiske dannelsestog med latin, og du vil opleve verden blive rigere.

Læs mere om latin

Klik på sidste ord i denne linie, så åbner linket til latin på EMU

Klik på sidste ord i denne linie, så åbner linket til nuværende læreplan.

Undervisere

Elzbieta Pedersen

EngelskFilosofiLatin